Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Mini- en multisites

Als zorgorganisatie heb je vaak een website waar je jouw gehele organisatie in de spotlight zet: je corporate website. Maar wat nou als je voor een specifieke locatie, bepaalde groep cliënten of thema (denk aan duurzame zorg) ook online een plek wil inrichten? Die onderwerpen kun je allemaal op één corporate website vertegenwoordigen, maar daardoor kun je wel binding mislopen met bezoekers die specifiek naar iets op zoek zijn. Een hele eigen website is daarentegen ook vaak niet haalbaar in tijd en geld. Daar hebben wij een oplossing voor bedacht: een mini- of multisite!

Wat zijn mini- en multisites?

Een minisite is een oplossing waardoor razendsnel en laagdrempelig nieuwe websites gemaakt kunnen worden voor specifieke doeleinden. Verkoopt een dagbesteding de producten die ze maken? Creëer een minishop waar cliënten zelf de website kunnen beheren. Wil een locatie nieuwe cliënten werven? Richt een eigen locatiewebsite in. Of heb je bijvoorbeeld een jaarverslag dat je online beschikbaar wil stellen? Zelfs dat kan op een minisite. Vanuit één hoofdsite, meestal de corporate website, kunnen er zo oneindig veel websites gepubliceerd en beheerd worden.

De multisite oplossing is het grote broertje van de minisite. Hierbij kun je denken aan een regio-organisatie waar allemaal huisartsenposten bij aangesloten zijn. Vanuit één centraal CMS-systeem kan alles beheerd worden, maar iedere praktijk kan ook zijn eigen beheer regelen, zodat content ook tussen sites gedeeld kan worden. Denk aan nieuws, vacatures of zorginformatie. Omdat het design van de subsite goed past bij dat van de hoofdsite is het voor bezoekers direct duidelijk dat de praktijk onder dezelfde regio-organisatie valt. Zo creëer je een uniform merk naar de buitenwereld.

Voordelen van een mini- of multisite

Eenvoudig te beheren

Eenvoudig te beheren door zowel ervaren medewerkers als cliënten die alleen de minisite beheren. Hoe leuk is het dat zij zelfstandig de website kunnen beheren.

Eigen domeinnamen mogelijk

Hoewel de mini- of multisite verbonden is aan een hoofdsite, kan de domeinnaam worden aangepast aan de inhoud. Zo voelt het echt als een eigen website, maar dan wel met alle voordelen van de hoofdsite.

Ondersteuning en doorontwikkeling

Omdat de mini- of multisite gekoppeld is aan een hoofdsite, profiteren ze van de doorontwikkeling van het CMS van de hoofdsite. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning mocht er iets niet helemaal goed werken.

Hoe kan dat eruit zien?

Multisite Dokter Drenthe

Wat kun je allemaal met een minisite?

Het mooie van de minisite is dat het op zoveel verschillende manieren in te zetten is. Denk bijvoorbeeld aan een dagbestedingslocatie die hun activiteiten onder de aandacht wil brengen. En heb je het dan over een locatie die spulletjes verkoopt, dan kun je er met een webshop functionaliteit direct een winkeltje van maken. Ook is het in te zetten als campagneplatform, waar je op interactieve wijze externe doelgroepen laat kennismaken met een deel van jouw organisatie. En vergeet ook een van de belangrijkste doelgroepen niet: cliënten. Een minisite is namelijk ook volledig voor hen in te richten in de vorm van een cliëntenmap. Deze online map kun je vullen met relevante informatie over de locatie, de regio, de benodigde documenten en andere zorggerelateerde vragen die bij cliënten of verwanten spelen.

Functionaliteiten van een minisite

 • Een set met paginatypes

  Hoe we ervoor hebben gezorgd dat websites snel op te bouwen zijn? Standaard paginatypes met specifieke functionaliteiten die passen bij het doeleinden. Zoals een homepagina, contentpagina, nieuwsoverzicht en zoekresultaten.

 • Vrije pagina opmaak

  Om met dezelfde tools toch visueel verschillende websites op te zetten, hebben wij verschillende contentblokken die je zelf per pagina kan indelen. Denk aan tekst, afbeelding, formulier, galerij of kaart. Je kan zo zelf de indeling maken die het beste past bij je doeleinden.

 • Rollen en rechten voor beheer

  Met behulp van rollen wordt ingericht wie welke sites allemaal moet kunnen beheren. Op die manier is het ook mogelijk om cliënten of medewerkers van een specifieke locatie het beheer van hun eigen site uit te laten voeren. Uiteraard is het mogelijk om als applicatiebeheerder vanuit het CMS alle sites te beheren.

 • Gebruiksvriendelijk CMS

  Een website beheren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, vooral niet met het Craft CMS dat wij voor al onze websites gebruiken. De gebruiksvriendelijke interface, onderliggende structuur en beveiliging maken het een erg prettige manier van werken. Daardoor is het eenvoudig door iedereen te leren en gebruiken.

Functionaliteiten multisite

De multisite is ook in te zetten over de grenzen van een organisatie heen, bijvoorbeeld bij aangesloten huisartsenpraktijken. Dat brengt weer andere functionaliteiten en voordelen met zich mee:

 • Content delen mogelijk

  Organisaties met een multisite kunnen gebruik maken van de content op de hoofdsite, maar daarnaast ook eigen content publiceren. Geen verspilde tijd aan dubbele content, maar in één keer op beide sites publiceren.

 • Eigen login voor organisaties

  Beheerders van subsites kunnen via een eigen login eenvoudig content publiceren. Zij hebben daarbij geen extra technische kennis nodig. Zo hebben zij zelf de touwtjes in handen als het aankomt op eigen content en hoeven zij niet telkens terug te grijpen op de ICT.

 • Binding creëren met de doelgroep

  Een eigen subsite kan voor extra binding zorgen bij de bezoekers van de praktijken die aangesloten zijn bij de regio-organisatie. Bezoekers weten dat ze met een collectief te maken hebben wat ook weer voor extra zekerheid kan zorgen.

Oplossingen door iedereen te gebruiken

Onze websites voor de zorg bouwen we uiteraard ook volgens de officiële richtlijnen. Het WAI (Web Accessibility Initiative), heeft de WCAG 2.1 richtlijnen opgesteld zodat er digitale toegankelijkheid voor iedereen is. Vrijwel alle andere richtlijnen zoals o.a. drempelvrij.nl en de nieuwe Europese standaard EN 301 549 zijn daarop gebaseerd.

Waarom kiezen voor een mini- of multisite van a&m impact?

Een zorgwebsite van a&m impact, waarom is dat zo anders dan van een andere aanbieder? Nou, met meer dan 200 zorgklanten in ons portfolio weten wij als geen ander wat jouw organisatie nodig heeft. Wij weten wat er speelt én weten dat te vertalen naar passende digitale oplossingen. Maar dat niet alleen. Zo trots als wij zijn op onze oplossingen, zo trots zijn wij ook op ons team. Met onze nuchtere kijk op zaken, Achterhoekse mentaliteit van 'doen wat we zeggen en zeggen wat we doen' en een goede dosis humor is het project op zichzelf net zo tof als het eindresultaat. Werken met a&m impact is ook gewoon leuk! En hoewel digitaal net zo makkelijk is, spreken we ook graag persoonlijk af. Bij jullie, of bij ons in het prachtige Doetinchem. Samen brengen wij in kaart wat jouw organisatie nodig heeft en creëren we een website die aansluit bij die behoeftes.

Meer weten over deze oplossing?

Daan vertelt je graag meer

Daan
Derksen
Lead projectmanager websites
[javascript protected email address]
Benieuwd geworden?

Laten we bellen!

Wil je meer weten over onze producten? Laat je telefoonnummer achter en we nemen z.s.m. contact met je op.

© 2024 a&m impact