Een nieuwe website begint vaak met de wens om te professionaliseren – zo ook bij Atlant. Na een vernieuwd verhaal en een bijpassende huisstijl was het tijd om het online visitekaartje onder de loep te nemen. De nieuwe website is volledig afgestemd op de belangrijkste doelgroepen: (toekomstige) bewoners (en hun verwanten) en professionals. En als je dan toch bezig bent… waarom niet meteen een werken-bij website meenemen? Zo kreeg ook de derde doelgroep – potentiële nieuwe medewerkers, studenten en vrijwilligers – een platform dat hen aanspreekt. Wilma Rieck (Communicatiemedewerker bij Atlant) vertelt je meer over de totstandkoming van deze twee websites.a
Atlant is er voor mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington, dementie, een somatische zorgvraag of een gerontopsychiatrische+ zorgvraag. Met 1500 medewerkers in de regio Apeldoorn/Beekbergen zetten zij zich dagelijks in om iedereen de ruimte te geven zichzelf te zijn en menswaardig te leveren. Expertise staat daarbij centraal. Als landelijk expertisecentrum spelen zij dan ook een belangrijke rol in het ontwikkelen en verspreiden van nieuwe kennis. Maar het begrip expertise gaat bij Atlant verder dan dat. Iedereen heeft zijn eigen expertise en die expertises worden bij deze zorgorganisatie optimaal benut om de best mogelijke zorg te leveren.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2024. Het was tijd om het merk Atlant een frisse impuls te geven. De oude huisstijl was eenzijdig, met overwegend geel- en grijstinten, en het verhaal zelf was ook aan vernieuwing toe. Wilma Rieck, Communicatiemedewerker bij Atlant, vertelt: “We wilden onze organisatie sterker positioneren en onze stijl beter laten spreken. Marketing en communicatiebureau Emotion heeft ons geholpen met een vernieuwd verhaal én een frisse huisstijl. Door nieuwe kleuren toe te voegen, konden we ons herkenbare logo en de kenmerkende gele kleur behouden, maar kreeg alles toch een moderne uitstraling. Die verandering in huisstijl en verhaal was meteen een mooie aanleiding om ook onze website aan te pakken. Als je toch bezig bent, wil je niet blijven hangen in een verouderde stijl.”

Een andere belangrijke reden om een nieuwe website te ontwikkelen waren de mankementen van de oude site. Wilma: “Door de jaren heen is er zoveel informatie toegevoegd dat de site steeds onoverzichtelijker werd. Het was lastig om via de navigatie de juiste informatie te vinden, en de zoekfunctie werkte niet optimaal, waardoor veel content onvindbaar werd. Dit maakte de website rommelig—zowel aan de voor- als de achterkant. Het beheer verliep via WordPress, waar alles onder elkaar stond en de keuzemogelijkheden beperkt waren. Hierdoor oogde de lay-out verouderd en bood het systeem weinig flexibiliteit. We wilden juist meer vrijheid en een modernere, minder rechttoe rechtaan opzet.”
Kortom, het was hoog tijd voor een nieuwe website. Na een selectietraject met meerdere partijen viel de keuze op a&m impact om dit proces te begeleiden: “Die Achterhoekse mentaliteit werkt gewoon ontzettend fijn.”
Het design natuurlijk: hoe wil je dat de website eruit komt te zien? Met de door Emotion ontwikkelde huisstijl ging a&m impact aan de slag met het webdesign. Daan Derksen, projectmanager, vertelt over dit proces: “Eerst brachten we alle benodigde content in kaart en bepaalden hoe we deze logisch en gebruiksvriendelijk konden presenteren. Op basis van verschillende bronnen en overleggen stelden we sitemaps op voor atlant.nl en werkenbijatlant.nl. Deze vormden de basis voor de wireframes van keypagina’s. Vervolgens vertaalden we de wireframes naar grafische ontwerpen, met de vernieuwde huisstijl als uitgangspunt. We hebben Emotion ook gevraagd mee te denken over de exacte invulling van de huisstijl in het design. Je wilt immers dat online en offline elkaar versterken. Het resultaat? Een flexibel, interactief ontwerp dat direct enthousiast werd ontvangen en waar Atlant volledig achter staat.”

Een belangrijk onderdeel van het design is de navigatie. Hoe zorg je ervoor dat bezoekers snel de informatie vinden die ze zoeken? De volgende stap was dan ook om de navigatiestructuur kritisch te bekijken. Wilma: “We hebben ons afgevraagd: welke pagina’s moeten sowieso blijven, welke kunnen we schrappen, en hoe voegen we alles logisch samen in de nieuwe structuur? Vanaf daar zijn we de nieuwe navigatie gaan opbouwen. Daan heeft ons hier ontzettend goed bij geholpen. Met zijn ervaring keek hij er met een frisse, objectieve blik naar.”
Een belangrijk uitgangspunt bij de navigatie was het duidelijke onderscheid tussen de twee voornaamste doelgroepen: toekomstige bewoners en hun naasten, en professionals, zoals verwijzers, huisartsen en collega-organisaties—kortom, iedereen die vanuit hun vak met Atlant te maken heeft. De derde doelgroep, zorgmedewerkers, kreeg een eigen plek op de ‘Werken bij’-website.
Wilma: “Zodra we hadden bepaald welke informatie écht op de nieuwe website moest komen, zijn we volop aan de slag gegaan met het (her)schrijven van content. Eigenlijk hebben we niets van de oude website meegenomen. Alles is opnieuw geschreven, zodat het aansluit bij het nieuwe verhaal. Dat betekende een andere aanspreekvorm, schrijven op B1-niveau en het flink inkorten van teksten. Om ervoor te zorgen dat alle content up-to-date en relevant was, hebben we de hulp ingeschakeld van verschillende afdelingen. Zo vulden we de website uitsluitend met nuttige informatie, wat ook betekende dat we veel pagina’s hebben weggelaten. En we krijgen zelden te horen dat mensen iets missen.”

Verder is de manier waarop content wordt weergegeven compleet vernieuwd. “Veel beter dan eerst,” aldus Wilma. “In plaats van lange menu’s staan gerelateerde pagina’s nu direct onder een onderwerp, zodat bezoekers makkelijk aanvullende informatie kunnen vinden. Een goed voorbeeld is de ziekte van Huntington: eerder stonden alle gerelateerde onderwerpen, zoals ons expertisecentrum, het ziektebeeld, beschikbare zorg en woonlocaties, in één menu. Nu zijn deze overzichtelijk gepresenteerd met blokken, foto’s en titels, wat de pagina veel toegankelijker maakt. Dankzij flexibele contentblokken, waarbij een foto naast de tekst staat, zijn de expertises visueel herkenbaar door de kleuren uit de huisstijl.”
Ook de locatiepagina’s zijn geoptimaliseerd, omdat deze vaak worden bezocht voor praktische informatie, zoals een adres of een korte uitleg over de expertise op die locatie. We hebben dit nu overzichtelijk gebundeld en gekoppeld aan de juiste expertise.

Wat als bijzonder prettig wordt ervaren, is de overzichtelijkheid van de website. Het design is clean en strak, en bezoekers kunnen snel de juiste informatie vinden. Wilma: “We hebben bewuste keuzes gemaakt: de website verkleinen, teksten inkorten en overbodige content schrappen. Dat was soms best een uitdaging, maar het heeft goed uitgepakt. Het resultaat is een helder en gestructureerd geheel, waarin je snel vindt wat je zoekt. De basis staat nu sterk.”
Ook aan de achterkant is de website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het CMS is intuïtief en eenvoudig in gebruik, waardoor het beheer soepel verloopt. “We hadden het systeem snel onder de knie, en ook nieuwe collega’s kunnen er moeiteloos mee werken,” zegt Wilma. Dankzij de verschillende contentblokken blijven pagina’s onderscheidend, terwijl het beheer flexibel en efficiënt blijft.
Het plan was altijd al om de vacatures anders neer te zetten. Op de oude website stonden ze in een lange lijst onder elkaar, wat niet meer werkte. Wilma: “En aangezien we toch bezig waren, hebben we dat meteen meegepakt in onze gesprekken met Daan. De werken-bij website is in de basis een kopie van de hoofdsite, maar met een duidelijke focus op vacatures en de zorgsector. Er is een filterfunctie toegevoegd, waarmee bezoekers kunnen zoeken op functiegroep en verschillende categorieën kunnen combineren. De vacatures zijn initieel geïmporteerd vanuit Youforce naar de site, maar onlangs is deze koppeling vervangen door een koppeling met AFAS. Inmiddels heeft het team meer ervaring met AFAS, waardoor alles nu goed functioneert.”

Ondanks een strakke planning stonden er in 2024 twee hele mooie websites live. Nu een aantal maanden later is het tijd om verder te kijken. Wilma: “Vooral de werken-bij website is nog in de basis, maar ook op de corporate website zien we nog uitbreidingsmogelijkheden, zoals het toevoegen van een agenda voor professionals en het integreren van webinars, maar ook het uitbreiden van medewerkersverhalen. Kortom, genoeg mooie dingen om naar uit te kijken!”