Hoe groter de zorgorganisaties, hoe meer locaties er vaak aan verbonden zijn. Of het nu gaat om woon-, dagbestedings- of zorgpraktijklocaties, het is altijd belangrijk om deze een duidelijke plek te geven op je websites. Het is voor veel bezoekers het punt van verbinding met de organisatie, dat is immers waar zij of hun naasten op dagelijkse basis zullen zijn. Maar niet alleen de locatie (ha ha) van deze pagina op je website is belangrijk, ook de inrichting is essentieel. Misschien denk je nu, waar moet zo’n pagina dan aan voldoen?! Geen paniek, onze (web)designer Marlin heeft inmiddels al aardig wat locatiepagina’s ontworpen en heeft wel wat tips voor je!
Behandeling, wonen, dagbesteding; een zorginstelling kan uit best veel verschillende locaties bestaan. Het is voor cliënten en/of verwanten natuurlijk onbegonnen werk om daar allemaal langs te gaan om een kijkje te nemen. Je wilt eigenlijk gewoon in één oogopslag zien welk zorg wordt aangeboden. En juist daarom is een locatiepagina op de website zo belangrijk. Maar hoe geef je bezoekers nou het beste beeld of de beste beleving van de locaties in jouw organisatie? Waarmee kan je het overtuigen dat dit de beste plek is om zorg te ontvangen?
We voelden onze (web)designer Marlin eens aan de tand: bij het ontwerpen van een locatiepagina, waar let jij dan op? Nou, dat bleek best een lijstje te zijn en dat begint al bij de overzichtspagina.
- Gebruik goede filtering op je overzichtspagina | Op een overzichtspagina zie, je gelooft het niet, een overzicht van alle locaties die bij een zorgorganisatie horen. Bij een kleine organisatie is dit nog wel te overzien, bij een grote organisatie met veel locaties wordt dit lastiger. Must have nummer 1 op een overzichtspagina is dan ook een goede filterfunctie. Zo kunnen bezoekers op basis van doelgroep, locatie doeleinden, afstand, omgeving of wachtlijst zoeken naar een locatie die past bij de behoeftes die zij hebben.
- Maak gebruik van verschillende weergaven | Om alle locaties goed te laten zien, maken we gebruik van twee weergaven types. In de lijstweergave krijg je meteen een eerste impressie van de locatie meestal door middel van een foto, basisinformatie en contactgegevens. Heb je als organisatie nou heel veel locaties op verschillende plekken, dan is een kaartweergave ontzettend waardevol. Zo zie je direct welke locaties in de buurt zitten.
Zo, heb je het overzicht weer terug? Top! Tijd om te kijken naar de individuele pagina’s.
- Maak contactgegevens interactief | Als je contactgegevens deelt, dan is je voornaamste doel dat bezoekers ook écht contact met jouw organisatie opnemen. Dat kun je stimuleren door contactgegevens klikbaar te maken. Bezoekers die bijvoorbeeld via een mobiel apparaat de website bezoeken kunnen zo direct bellen of navigeren. Voeg daarnaast altijd een knop toe om direct contact op te nemen of verwijs naar een formulier onderaan de pagina. Op die manier verlaag je de drempel voor bezoekers om contact op te nemen.
- Deel ervaringen van cliënten | Een tekst op de website is in de meeste gevallen gemaakt door personeel dat zelf minder de zorg ervaart. Daarom is het ook altijd goed om cliënten zelf aan het woord te laten. In woord of beeld. Voeg bijvoorbeeld een mooie quote, en eventueel ook een foto of video, toe van een cliënt. Een gezicht bij de zorg is altijd heel waardevol om aan te tonen dat cliënten het naar de zin hebben.
- Breng het zorgpersoneel in beeld | Jij wil toch ook weten wie er aan je bed staat? Laat de medewerkers zien en wees er trots op! Dat kan met foto’s en begeleidende tekst, of als je een echte ster in je team hebt, met een mooie video. Extra tip: laat ook direct zien welke vacatures er beschikbaar zijn op deze locatie. Zo maak je de pagina relevant voor meerdere doelgroepen. Voor werkzoekenden levert het ook voordelen op, want zij kunnen direct vacatures dichtbij huis checken.
- Maak je locatie visueel | Hoe vaak je ook verteld over de gezellige huiskamer, fijne behandelruimtes of mooie buitenruimte van een zorglocatie, mensen gaan het pas écht geloven als zij dit kunnen zien. Dus laat die mooie, gezellige en unieke ruimtes zien, dan weten bezoekers van je website meteen waar zij of hun naaste terecht komt. Daarvoor kun je gebruik maken van foto’s, video’s óf ga nog een stapje verder en creëer een virtuele rondleiding zodat bezoekers het gevoel krijgen door de ruimtes te lopen.
- Deel je voorzieningen | Een locatie biedt altijd veel meer dan je wellicht in eerste instantie zoekt. Juist die (extra) voorzieningen laten jouw organisatie eruit springen in de zoektocht naar passende zorg. Wij raden dan ook zeker aan deze voorzieningen te benoemen op je locatiepagina. Je kan een simpele opsomming gebruiken, dat werkt natuurlijk helemaal prima. Toch kan het ook leuk zijn om dit lijstje visueel te maken met bijvoorbeeld icoontjes.
- Ondervang vragen met een FAQ | Je wil natuurlijk dat alles helemaal duidelijk is na het lezen van de content op een pagina. Toch zijn er altijd vragen die mensen overhouden aan het eind. Als die vragen nou vaker voorkomen, dan kun je die gemakkelijk ondervangen door een veelgestelde vragen sectie toe te voegen. Lekker laagdrempelig voor de bezoekers.
Het is een beste lijst, of niet? Een locatiepagina is ook super belangrijk, dus daar mag je best wat extra aandacht aan besteden. Al is het echt niet noodzakelijk dat je direct al deze elementen toepast. Kijk vooral naar waar cliënten/patiënten en hun verwanten naar op zoek zijn. Met meer dan 200 zorgklanten in ons portfolio, weten wij al geen ander wat je écht op je website moet toevoegen. Wil jouw organisatie nou ook aan de slag met een nieuwe website? Neem contact op, dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.