Het sociaal intranet binnen zorgorganisaties is een krachtig platform om medewerkers te informeren, betrekken en verbinden. Het delen van nieuwsitems speelt hierbij een centrale rol. Het staat prominent op de homepagina, dus medewerkers kunnen er eigenlijk niet omheen. Maar welk nieuws is nu geschikt om te delen? En hoe zorg je ervoor dat mensen het ook echt gaan lezen? Wij helpen je op weg.
In een zorgorganisatie gebeurt er vaak veel wat het delen waard is. Of het nu gaat om belangrijke updates, bijzondere gebeurtenissen of inspirerende verhalen, je hebt genoeg nieuws om met je medewerkers te delen. Hoewel er verschillende plekken op het intranet zijn om informatie te plaatsen, is de nieuwssectie vaak de meest zichtbare optie, omdat het berichten direct op de homepagina plaatst. Maar welke soorten nieuwsartikelen kun je daar eigenlijk delen?
- Algemeen organisatie nieuws | Updates over de organisatie, zoals beleidsveranderingen, nieuwe samenwerkingen of belangrijke vergaderingen.
- Medewerkersnieuws | Berichten over collega's, zoals jubilea, nieuwe medewerkers of afscheid.
- Afdelingsspecifieke updates | Informatie voor specifieke afdelingen, zoals veranderingen in zorgprotocollen, trainingen of prestaties van teams.
- Evenementen | Nieuws over workshops, evenementen of initiatieven die worden georganiseerd binnen je organisatie.
- Opleiding en ontwikkeling | Informatie over opleidingsmogelijkheden, trainingen of webinars die medewerkers kunnen helpen in hun professionele groei.
- Inspirerende verhalen en successen | Deel succesverhalen van teams of medewerkers die uitzonderlijk werk hebben geleverd of moeilijke situaties hebben overwonnen.

In tegenstelling tot veel andere plekken op het sociaal intranet is het nieuws de plek die in het beheer is van de afdeling communicatie. Hoe zorg je ervoor dat wat daar wordt geplaatst relevant is? Onze tips:
-
Koppel nieuwscategorieën aan artikelen
Het laatste wat je wil is dat collega’s worden overladen met nieuwsberichten. Het gevolg daarvan is dat medewerkers belangrijke informatie missen omdat het ondergesneeuwd wordt door minder relevant nieuws of dat ze het zelf als minder relevant gaan beschouwen en het nieuws daardoor helemaal skippen.
Hang daarom labels aan je nieuwsartikelen, bijvoorbeeld voor een locatie, thema of project. Zo kunnen medewerkers makkelijk filteren op het nieuws dat zij willen lezen. Is het écht voor iedereen relevant? Dan kun je dat alsnog organisatiebreed zonder label delen. -
Zet de tijdlijn aan of uit
Het mooie aan het sociaal intranet is dat er veel interactie tot stand kan komen. Dat is mede dankzij de tijdlijn. Die kun je ook onder een nieuwsartikel plaatsen. Doe dat alleen niet onder elk nieuwsitem.
Bij nieuwsitems die discussie of interactie kunnen bevorderen, zoals medewerkersverhalen, of vragen om feedback over nieuwe initiatieven, zijn reacties handig. Bij informatie die puur informatief is, zoals beleidsmededelingen of belangrijke organisatorische veranderingen, kun je overwegen om reacties uit te schakelen. Dit voorkomt een overbelasting van reacties die niet altijd constructief zijn en houdt de focus op de inhoud van het bericht. -
Zet leesbevestiging aan zodat je weet wie het gelezen heeft
Hoeveel mensen lezen eigenlijk je nieuwsberichten? Door leesbevestiging aan te zetten weet je direct hoeveel medewerkers het nieuwsitem hebben geopend. Blijkt dat bij een bepaald type nieuws nou altijd veel minder te zijn dan andere berichten, dan kun je kijken of er niet een betere plek voor die informatie is. Of dat je het bericht toch meer aandacht moet geven onder medewerkers, door bijvoorbeeld een mailing na te sturen of tijdlijnberichtje eraan te wijden.
-
Licht een artikel uit in het nieuwsoverzicht en/of via de notificatiebalk
Op het sociaal intranet is er de mogelijkheid om nieuwsartikelen uit te lichten voor onbeperkte tijd of voor een bepaalde periode. Daardoor komt het altijd vooraan in het nieuwsoverzicht te staan, ook als er nieuwe artikelen worden geplaatst. Is het écht heel belangrijk dat iedereen het leest? Dan kun je het item altijd nog uitlichten boven het navigatiemenu.
-
Regelmatig delen
Om medewerkers betrokken te houden, is het belangrijk om regelmatig nieuws te delen. Als medewerkers inloggen, maar nooit iets nieuws zien in het overzicht, dan zullen ze daar op een gegeven moment niet meer op letten. Geef medewerkers dan ook regelmatig iets te lezen op het intranet. Dit hoeft niet elke dag, maar zorg ervoor dat er altijd relevante, actuele informatie beschikbaar is op het sociaal intranet.

Met inmiddels 250+ zorgorganisaties in ons portfolio weten wij wel hoe je goed gebruik maakt van het nieuwsoverzicht op het sociaal intranet. Wil je dat we eens meedenken? Neem gerust contact op.