Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

9 take aways van onze kennisdag

Onze kennisdag staat, zoals de naam het al weggeeft, in het teken van kennis vergaren. Van elkaar, door te netwerken met gelijkgestemden, maar uiteraard ook door sessies te volgen die worden gegeven door ervaringsdeskundigen en experts. Ieder jaar gaan onze deelnemers naar huis met een hoofd vol praktische tips die ze bij wijze van spreken de volgende dag direct in kunnen zetten op kantoor. Kon je er niet bij zijn? Geen zorgen, wij zetten de belangrijkste take aways voor je op een rij:

Wat geven onze sprekers je mee?
  • Adoptie van je intranet – Evolve | De belangrijkste vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen als het gaat om adoptie in een later stadium: is het écht nodig? Natuurlijk wil iedereen dat het intranet door alle medewerkers dagelijks wordt gebruikt, de tijdlijn interactief is, de groepen gevuld en het nieuws gelezen. Maar is dat ook wat je organisatie nodig heeft? Wat je medewerkers nodig hebben? Misschien wordt het wel precies zo gebruikt dat het past zodat het aansluit bij het werk van de medewerkers. Voordat je begint aan de heractivatie van je intranet, onderzoek eerst of het gebruik aansluit bij de behoeftes van je medewerkers? Misschien werkt het intranet al precies zoals het zou moeten.
  • Digitale dagbesteding – Cordaan | Vaak willen we te veel en te groot. Het gevolg is dat je te lang in de ideeën fase blijft hangen, terwijl je allang had kunnen beginnen. Maar digitale dagbesteding hoeft, alhoewel het vrij nieuw is, helemaal niet zo moeilijk te zijn. De tip van Myriam en Dafne van Cordaan is: begin klein met alleen een laptop, Teams verbinding en enthousiaste host. Zo heb je binnen no time je eerste activiteit staan. Vanaf daar kun je evalueren wat goed werkt, wat beter kan én wat de toegevoegde waarde is voor cliënten. En wil je dan serieus aan de slag, dan kun je op zoek naar een techniek die daarop aansluit. Niet andersom.
  • Recruitment marketing in de zorg – Olifant Media | In de zorg werk je allemaal binnen dezelfde CAO. Als organisatie bied je dan ook dezelfde USP’s aan als je concullega’s: flexibele werktijden, opleidingen, dankbaar werk. Hoe ben je dan onderscheidend? Zet een verhaal neer dat nét anders is dan de rest. En ja, dat vergt wat creativiteit om je organisatie op een unieke en aantrekkelijke manier te presentere. Bijvoorbeeld door de persoonlijkheid van je medewerkers naar voren te brengen, een interessante vorm te pakken voor je advertenties, te spelen met woorden of echt een verhaal te vertellen. En niet onbelangrijk, meet alles wat je maakt door. Want zo weet je wat écht werkt.
  • AI, waar begin je in de zorg – Aïmane Ben M Hand | AI, daar kunnen we niet meer omheen. Niet voor niets zat de zaal bomvol tijdens onze Kennisdag. Iedereen weet dat je er iets mee moet, het is immers de toekomst, maar toch blijft het voor veel mensen lastig te bepalen waar ze moeten beginnen met AI. Volgens Aïmane is dat: klein. In de zorg willen ze liever niet in eilandjes werken, maar bij AI is dat juist goed. Ga met een klein groepje kijken naar wat er mogelijk is en hoe het toe te passen is in je werk. Daarna kun je weer bij elkaar komen en leren van elkaars fouten en successen.
  • Lancering en adoptie van het intranet – Catharina Ziekenhuis | “Een goed intranet leeft pas echt als iedereen weet wat, wanneer en waar je iets deelt.” Dat was de quote waarmee Catharine Ziekenhuis hun presentatie afsloot en direct ook de belangrijkste take away van hun verhaal. Het intranet gaat pas leven als iedereen ervan op de hoogte is. Dat begon bij hun al voor de lancering door iedereen te laten wennen aan het idee en de livegang te vieren met een *big bang*, zoals zij deden met een photobooth, muffins en video. En als het live is, zorg er dan voor dat medewerkers weten waar ze aan toe zijn én hoe ze het zelf mogen gebruiken.
  • Een succesvolle website – Cardia | Een nieuwe website is het visitekaartje van jouw organisatie. Het is dan ook belangrijk om het niet alleen visueel aantrekkelijk te maken, maar ook inhoudelijk sterk te hebben staan. Cardia zette in 4 maanden een website neer én maakte meteen de start met een bijpassende werken-bij website. Zij weten dus wel hoe je dat goed neerzet. De take away uit deze sessies was: zie een nieuwe website als lineair proces waarin de ene fase de ander opvolgt, maar blijf telkens evalueren, bijschaven en vullen tot je een resultaat hebt waar je trots op bent.
  • Ruim je intranet op – Christiaan Lustig | Hoe langer je intranet live staat, hoe meer content er op staat. Het is een teken dat medewerkers het goed gebruiken, maar het kan ook onoverzichtelijk worden als je nooit evalueert of wat er op staat nog waardevol is. Volgens Christiaan Lustig is dit het moment om er met de figuurlijke bezem doorheen te gaan. Wat je vandaag nog kan doen om te beginnen met opruimen? Kritisch kijken naar de contentkwaliteit van bestaande items op het intranet en alles wat verouderd is direct weggooien. En wees rigoreus, bijvoorbeeld: alles wat vier jaar ouder is of alles wat de afgelopen x maanden niet meer bekeken is, direct verwijderen. Zo zorg je direct voor meer overzicht op je intranet.
  • Multichannel oplossing – Philadelphia | Het is belangrijk om als communicatieafdeling actief samen te werken met collega’s uit de organisatie, aldus Vera en Joost van Philadelphia. Door hen te betrekken bij de strategie rondom de communicatiekanalen, ontstaat er meer draagvlak én wordt de inrichting beter afgestemd op de praktijk. Bijvoorbeeld door middel van een gebruikersonderzoek. Vraag hen wat ze nodig hebben, waar knelpunten zitten en hoe zij de communicatie ervaren. Zo verzamel je waardevolle input om de communicatiekanalen optimaal in te richten.
  • Selectietraject van een IT-project – Rode Kruis | Een sociaal intranet vraagt om voortdurende ontwikkeling. Daarom is het belangrijk samen te werken met een leverancier die past bij je organisatie. Het Rode Kruis volgde een selectietraject in drie stappen op basis van het RFI/RFP-model, met aandacht voor technische, functionele en financiële criteria. Maar, dit is dé take away van deze sessie is: vergeet de zachte criteria niet. Hoe is de klik, hoe verloopt de samenwerking, voelt het als een echte partner? Voor een traject van deze omvang zoek je geen leverancier, maar een samenwerking die meegroeit met je organisatie.
Specialisten in digitale communicatie in de zorg

Ook deze Kennisdag waren onze sprekers van onschatbare waarde. Met hun expertise brachten zij opnieuw veel waardevolle kennis over op de deelnemers. Ben je benieuwd wat zij voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag met je mee of brengen je in contact met een van de sprekers. Laat het ons weten — we helpen je graag verder.

Benieuwd geworden?

Laten we bellen!

Wil je meer weten over onze producten? Laat je telefoonnummer achter en we nemen z.s.m. contact met je op.

© 2025 a&m impact