Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

9 (digitale) trends binnen de zorg in 2024

Het zorglandschap is aan het veranderen. Zowel de zorgvraag, als ook de vormen van zorg en de middelen die we daarvoor gebruiken. Persoonlijk lijkt het woord van het jaar te woorden. Maar wat te denken van technologische veranderingen zoals AI, dat maakte zo’n opmars afgelopen jaar dat het ook bij de digitalisering in de zorg een rol gaat spelen en al speelt. Wat we in de zorg nog meer kunnen verwachten? Wij zetten de 9 belangrijkste trends en ontwikkelingen van 2024 voor je op een rij.

​1. Personeel vinden én behouden

Wist je dat sinds 2021 het aantal uitstromers in de zorg ieder jaar blijft toenemen? (Bron: CBS.) Zorgorganisaties merken het ook en daarom moeten volgens ons de zeilen flink worden bijgezet in 2024, op twee gebieden wel te verstaan:

  • Werving van nieuw personeel | Om nieuw personeel aan te kunnen trekken, moet je onderscheidend zijn. Een goede en onderscheidende werken-bij website wordt volgens ons bijna een must om jouw organisatie als werkgever in de spotlight te zetten. Met passende content kun je daar een geheel eigen draai aan geven met óf zonder vacatures. Zoals onze klant ‘s Heeren Loo, die in juli 2023 alle vacatures van de website haalde. Nee, niet omdat ze niemand zoeken, maar om het wervingsproces eens helemaal anders aan te pakken. Kijken naar nieuwe mogelijkheden, dat gaan we doen in 2024!
  • Behouden van nieuw personeel | De eerste periode bij een nieuwe werkgever is bepalend voor de verdere loopbaan binnen de organisatie. Immers, als je warm wordt onthaald en niet zomaar in het diepe wordt gegooid, dan start je veel lekkerder. In 2024 wordt de onboarding daarom nog belangrijker om nieuw personeel te behouden. Op ons sociaal intranet hebben wij een module die nieuwe medewerkers tijdens hun eerste periode wegwijs maakt én bieden we communicatiefuncties die de gehele medewerkersreis ondersteunen. Volledig afgestemd op de rol die zij gaan spelen in de organisatie.
2. ​Herverdeling van zorgtaken

De afgelopen tijd is de zorgvraag steeds groter aan het worden, waardoor ook de druk op zorgpersoneel toeneemt. We zien dat er langzaam een verschuiving plaatsvindt waarbij cruciale zorgtaken, zoals injecteren en voorzien van medicijnen, worden uitgevoerd door medisch opgeleid personeel. Algemene zorgtaken zoals het aantrekken van steunkousen of helpen met wassen/koken, kunnen door vrijwilligers en mantelzorgers worden gedaan. De focus mag in 2024 dan ook op een brede en effectieve verdeling van zorgtaken.

3. Zorgorganisaties kunnen (moeten) meer samenwerken

Samenwerken in de zorg, dat gaat zorgorganisaties ontstijgen komende jaren. Aan de voorkant willen cliënten/patiënten namelijk boven alles goede zorg hebben, welke organisatie daar dan ook bij hoort. Onderlinge samenwerking kan ervoor zorgen dat zij niet meer van loket naar loket worden gestuurd, maar een gestroomlijnd zorgproces hebben. Aan de achterkant zien we ook veel samenwerkingsverbanden ontstaan waarbij over de muren van de eigen organisaties kennis, expertise en personeel wordt gedeeld. Nu alleen nog een goede manier vinden om allemaal met elkaar te communiceren. Maar hey, een sociaal intranet met multitenant oplossing is dan toch wel de perfecte plek om deze verschillende organisaties te verzamelen op één plek.

4. Zorg verplaatst naar de thuissituatie

Steeds meer ouderen willen thuis blijven wonen in plaats van dat zij naar een verzorgingstehuis gaan. Thuiszorg wordt daarom steeds belangrijker. De vraag is alleen lastig op te vangen met het personeelstekort in de zorgsector. Een ontwikkeling die daarbij kan helpen is op afstand zorg verlenen met e-health oplossingen, bijvoorbeeld door cliënten zelf metingen uit te laten voeren of medische hulpmiddelen thuis beschikbaar stellen. Een ontwikkeling die wel vraagt om wat aanpassingen o.a. op het gebied van digitale vaardigheid. Iets om mee bezig te gaan in 2024!

5. Digitaal is het nieuwe normaal

Ieder jaar wordt het meer: digitaal is the way to go. Of het nou gaat om afspraken maken of medicijnen aanvragen: online is waar de meeste zaken geregeld worden. En die ontwikkeling in de zorg stipt een aandachtspuntje aan, namelijk digitale toegankelijkheid. Zijn jouw website en portaal door iedereen, ongeacht een beperking, te gebruiken? Aan het eind van 2024 wil je eigenlijk zeggen van wel. Wij hebben bijvoorbeeld Swink een audit laten uitvoeren op onze oplossingen zodat ze we zeker weten dat we voldoen aan de WCAG eisen. Een trend én tip dus voor jouw organisatie om dat ook te doen.

6. Persoonlijke zorg

Geen enkele patiënt of cliënt is hetzelfde, dus waarom zou de zorg dat wel zijn? De vraag naar gepersonaliseerde zorg neemt steeds verder toe. Niet gek ook, als je ziet hoeveel zaken we inmiddels zelf kunnen regelen. Wij zien dan ook dat patiënten en cliënten steeds meer regie willen hebben over wat voor soort zorg zij krijgen. Zij willen zorg en behandelingen die zijn afgestemd op hun behoeften, voorkeuren en omstandigheden. In 2024 wordt deze wens alleen maar groter en het is belangrijk om als zorgorganisatie daarop in te spelen, bijvoorbeeld met alle digitale mogelijkheden die voor meer autonomie zorgen.

7. Steeds slimmere producten met ai

Moeten we deze trends nog verder uitleggen? Met de manier waarop AI op het grote toneel verscheen in 2023, kan het niet anders dat deze trend zich gaat doorzetten in 2024. En waarom ook niet, het biedt onwijs veel mogelijkheden om het werk van de zorgmedewerker efficiënter te maken. Waar wij aan denken? Spraak gestuurd en slim informatie vinden op het moment dat jij het nodig hebt. Daar zit nog wel een mooie uitdaging in als het aankomt op veiligheid en privacy, maar hoe dat goed geïmplementeerd kan worden is zeker iets om uit te zoeken in het komende jaar.

8. Een duurzame toekomst

In 2022 werd de Green Deal Duurzame Zorg geïntroduceerd om de CO2 uitstoot in de zorgsector te verminderen. Een mooi plan met goede doelen voor de toekomst. Volgend jaar kunnen daar stappen in gezet worden door o.a. circulair inkopen, milieubelasting door medicijngebruik verminderen en inzetten op een gezonde levensstijl van patiënten/cliënten. Ook de bewustwording onder zorgpersoneel verdient meer aandacht, bijvoorbeeld met betere informatievoorziening en georganiseerde initiatieven.

9. Digitale dagbesteding

Veel cliënten zouden graag van meer dagbesteding genieten, maar door de druk op de zorg en financiering daarvan is dat is simpelweg niet haalbaar. Tegelijkertijd wordt deze groep steeds digitaal vaardiger. De combinatie van die twee biedt volgens ons mogelijkheden in 2024! Door digitale dagbesteding is het mogelijk om doorlopend digitaal vermaak aan te bieden afgestemd op de doelgroep. Bijvoorbeeld een bibliotheek van content voor 'bewegen in de stoel' of evenementen/activiteiten die op een locatie worden georganiseerd ook digitaal laten volgen. Zo kun je nog beter en efficiënter inspelen op de behoefte van de cliënt.

​Welke trends zie jij?

Zoals je ziet, genoeg om komend jaar naar uit te kijken. Technologie ontwikkelt zich snel waardoor er altijd weer nieuwe oplossingen nodig zijn. De kans is ook aanwezig dat we helemaal worden verrast door iets nieuws. Welke trends en ontwikkelingen aan het eind van 2024 echt zijn doorgekomen, dat is dus nog even afwachten. Dat het weer een mooi innovatief jaar wordt, dat staat wel vast. Welke trends heb jij al gespot?

Benieuwd geworden?

Laten we bellen!

Wil je meer weten over onze producten? Laat je telefoonnummer achter en we nemen z.s.m. contact met je op.

© 2024 a&m impact