a&m impact realiseert het
Omdat we veel digitale toepassingen voor de zorg realiseren, hebben we vaak te maken met speciale doelgroepen. Bijvoorbeeld cliënten met beperkingen. Motorische problemen of niet goed kunnen zien of horen, maakt het zelfstandig gebruiken van technologie minder vanzelfsprekend dan dit voor de meeste mensen is. Daarom realiseren wij gebruiksvriendelijke digitale toepassingen. Dat doen wij zeker niet alleen op basis van onze eigen kennis en ervaring. De richtlijnen zoals die zijn vastgelegd in de WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines) zijn hierbij ons uitgangspunt.
a&m impact realiseert websites, portals en (sociaal) intranetten voor onder andere organisaties in de zorg. Daarin passen we niet alleen onze technische kennis toe, maar vooral ook onze praktische kennis. Wat maakt een goed digitaal platform in een zorgomgeving? En hoe ga je om met verschillende gebruikersgroepen? Waaronder medewerkers, cliënten en externen. Hoe bedien je al deze groepen optimaal? Daar hebben we bij a&m impact voldoende ideeën over en ook de nodige praktijkervaring mee.
Wat maakt een website toegankelijk?
Goed om te weten: de WCAG maakt onderdeel uit van het ISO-normeringsstelsel. Een toegankelijk digitaal product is dus meer dan een aardigheidje naar mensen met een functiebeperking. Het is een concreet en duidelijk gedefinieerde set richtlijnen en principes, op basis waarvan we vaststellen in welke mate een digitaal product (bijvoorbeeld een website) toegankelijk is.
Ook goed om te weten: voor overheid en semi-overheid is toegankelijkheid volgens de WCAG 2.0 tot op zekere hoogte verplicht. Wij vinden het echter belangrijk dat organisaties niet alleen toegankelijkheid nastreven omdat het verplicht is of omdat de organisatie in kwestie te maken heeft met doelgroepen met een beperking. Daarom publiceerden ik onlangs op Frankwatching wat een toegankelijke website inhoudt en wat jij kunt doen om je website toegankelijk(er) te maken.
De WCAG 2.0 gaat uit van vier leidende principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk, en robuust. Deze vallen weer uiteen in 12 concrete richtlijnen die straks ook als toetsingskader gelden voor websites (én mobiele apps en intranetten). In die 12 richtlijnen wordt nauwkeurig omschreven waaraan een website precies moet voldoen om toegankelijk te zijn zoals in de WCAG 2.0 wordt bedoeld.
a&m impact maakt het web toegankelijk
Toegankelijkheid is een groot goed, juist wanneer het universeel is. Universele toegankelijkheid geldt ook als een maatschappelijke trend. Waarbij zoveel mogelijk publieke ruimtes en gebouwen toegankelijk worden gemaakt en niet alleen gebouwen – zoals ziekenhuizen – waar nou eenmaal veel mensen met een functiebeperking komen. Wij geven deze maatschappelijke trend graag digitaal handen en voeten. De laatste toegankelijkheidseisen passen wij toe bij nieuwe toepassingen, maar vanzelfsprekend maken wij ook bestaande websites en platforms toegankelijker.
Is toegankelijkheid voor jouw organisatie belangrijk en zoek je een ontwikkelaar voor je website, intranet, digitale werkomgeving of app die van toegankelijkheid een speerpunt maakt? Laat het ons weten. Wij denken graag met je mee.