Een organisatie in de ouderenzorg/VVT houdt zich bezig met de zorg voor mensen boven de 65 jaar. Dit kan betrekking hebben op huisarts-, ziekenhuis- en verpleeghuiszorg. De focus ligt op ouderen de zorg geven die zij nodig hebben om hun levenskwaliteit zo hoog mogelijkheid te houden. De praktische en emotionele behoefte zijn daarbij leidend in wat voor soort zorg er wordt verleend. Op basis daarvan wordt de zorg bepaald, zoals bijvoorbeeld thuiszorg waardoor de oudere wel in zijn eigen leefomgeving kan blijven wonen. Naast zorgverleners zijn er ook veel mantelzorgers actief in de ouderenzorg. Zij hebben ook behoefte aan duidelijke richtlijnen en up-to-date informatie. Om de communicatie tussen organisaties, collega’s, cliënten, verwanten en mantelzorgers te verbeteren, bieden wij digitale communicatieoplossingen die door iedereen te gebruiken zijn.
Communicatiedoelen
De ouderenzorg/VVT biedt hulp aan een diverse groep cliënten. Van ouderen die af en toe naar de dagbesteding gaan tot bewoners van een verpleeghuis. Afhankelijk van de hulpvraag zijn er verschillende vormen van zorg die worden aangeboden. Dat kan op verschillende locaties en middels via verschillende instanties. Noodzaak is om deze gesepareerde zorg samen te brengen voor de ouderen en om het voor zorgverleners makkelijker te maken in contact te blijven met elkaar en de organisatie. Terwijl veel doelgroepen digitaal communiceren, zijn ouderen niet altijd even digivaardig. Vast herkenbaar?! ;) Ook daar houden wij uiteraard rekening mee bij het ontwerpen van een communicatieoplossing.


Met een sociaal intranet, website of portaal van a&m impact wordt er gekeken naar de behoefte van de doelgroep; zorgverleners en zorgzoekenden. Op basis daarvan gaan wij aan de slag om een communicatiemiddel neer te zetten dat echt van waarde is voor jouw organisatie. Lijkt je dit wat voor jouw organisatie? Al 30 organisaties gingen je voor!
Voorbeeldprojecten
Digitale toegankelijkheid
De sociaal intranetten, websites en portalen die wij bij a&m impact maken, moeten door iedere doelgroep gebruikt worden. Daarom besteden wij bij a&m impact veel tijd en aandacht aan het digitaal toegankelijk maken van onze oplossingen. Vooral in de ouderenzorg heb je te maken met een groep die last kan hebben van digitale beperkingen omdat zij daar niet zo vaardig in zijn. Ook voor hen wil je een website creëren waar ze makkelijk de juiste zorg kunnen vinden of een portaal aanbieden waar ze eenvoudig inzage hebben in hun eigen gegevens. Dat doen wij o.a. met een hoge contrast functie, besturing via het toetsenbord, het aanpassen van de lettergrootte en de integratie van readspeaker, waarbij alles op de pagina voorgelezen kan worden. Daarnaast analyseert en optimaliseert ons CMS de leesbaarheid van teksten, zo weet je zeker dat het geschikt is voor iedere gebruiker.
Onze oplossingen voor de ouderenzorg/VVT
-
Sociaal intranetHet sociaal intranet is dé digitale werkplek waar alles samenkomt; informatie, applicaties én collega’s. Het contact onderling is voor medewerkers niet alleen heel waardevol voor de teambuilding, maar ook voor de zorg die verleend wordt. Een smoelenboek helpt medewerkers de juiste collega met een specialisme te vinden en in groepen kunnen collega’s makkelijk met elkaar samenwerken. Zo communiceer je makkelijk met elkaar en bewaar je overzicht.
-
Corporate websiteEen corporate website is het digitale visitekaartje van de zorgorganisatie. Mensen hebben hier hun eerste kennismaking met jouw organisatie en wat jij de cliënt kan bieden qua zorg. Op een website moet je dan ook echt vanuit de doelgroep denken. In de ouderenzorg zijn dat zowel de cliënten als de verwanten. Zij maken vaak samen de keuze voor een zorgorganisatie. Vooral in de ouderenzorg heb je meerdere locaties binnen een organisatie, op een corporate website kun je die allemaal goed onder de aandacht brengen.
-
Werken-bij websiteMet een werken bij website spreek je andere doelgroepen aan: werkzoekenden, medewerkers, vrijwilligers en stagiaires, Ook hier geef je bezoekers een kijkje in je organisatie maar doe je dit vanuit de positie van werkgever. Daarnaast heb je hier alle ruimte om jouw aanbod aan vacatures onder de aandacht te brengen. Door een corporate en werken-bij website te scheiden van elkaar, zorg je voor meer overzicht en een betere vindbaarheid.
-
PortaalOp een portaal kun je specifiek voor een bepaalde doelgroep informatie en functionaliteiten aanbieden. Om een zorgbehoevende oudere heen is vaak een netwerk actief, met het verwantenportaal houd je hen makkelijk op de hoogte van de gezondheid en voortgang van hun naaste. Een leerportaal biedt ruimte om een scholingsaanbod onder de aandacht te brengen bij jouw medewerkers, terwijl een digitaal dagbestedingsportaal ingezet kan worden voor cliënten om (online)activiteiten te volgen.
Voorbeeld projecten
- Nieuwe websites Viattence maken focus op cliënt én werkzoekende in de zorg mogelijk
- Versnipperde informatie succesvol samengebracht op het digitale portaal van Zinzia Zorggroep
- Nieuwe digitale werkplekken zorgverlener Warande via geslaagd samenspel Korton en a&m impact
- Frisse uitstraling nieuwe website zet Zorggroep Achterhoek op de kaart
- Sociaal portaal De Zorggroep is live!
- Lev met succes bij Het Baken uitgerold
- Vraaggerichte responsive website Azora
- Vernieuwde werken-bij website voor Attent
- Gerichte wervingswebsite Azora
Veiligheid
Informatiebeveiliging is belangrijk binnen de zorg. Je hebt te maken met vertrouwelijke gegevens van cliënten en patiënten die je veilig met collega’s, cliënten of verwanten wil delen. Om te kunnen garanderen dat alle informatie veilig opgeslagen en gedeeld kan worden op onze oplossingen, zijn we al vele jaren officieel ISO27001 en NEN7510 gecertificeerd. Wil je weten wat wij nog meer doen voor informatiebeveiliging, lees hier meer.