Toegankelijkheid is een prominent thema. Zowel overheden als commerciële organisaties zijn zich in toenemende mate bewust van het feit dat voorzieningen niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Dat geldt zeker voor digitale voorzieningen, in een tijdperk dat haast ongemerkt steeds meer voorzieningen digitaal worden. Wij waarborgen dat digitalisering hand-in-hand gaat met toegankelijkheid. Zo maakt een nieuwe website, app of portaal je dienst toegankelijker in plaats van minder toegankelijk. Wij leggen uit hoe het werkt.
a&m impact werkt veel met organisaties in zorg en onderwijs. Deze zijn – los van de wettelijke kaders – in het bijzonder bezig met de toegankelijkheid van hun voorzieningen. Maar de noodzaak van toegankelijke digitale omgevingen strekt veel verder. Zo’n 25 procent van alle Nederlanders, of 4,5 miljoen mensen, hebben een functiebeperking. Dan gaat het om mensen met een handicap, maar ook om (sommige) senioren en laaggeletterden. Kortom: een relevante en grote groep mensen, die je niet wil uitsluiten.

Ook voor een commerciële organisatie ligt het niet voor de hand om het potentieel van 4,5 miljoen mensen te laten liggen. Voor overheid en semioverheid is dat sinds kort een verplichting. Sinds december 2018 geldt voor hen de WCAG 2.1 richtlijn. Hierin staat nauwkeurig beschreven waaraan een toegankelijke digitale omgeving (websites, apps, portalen etc.) moet voldoen. Hieronder de tijdlijn van implementatie voor overheid en semioverheid:

Wij willen toegankelijkheid vooral niet te technisch maken, dus vliegen we het aan vanuit een meer praktische invalshoek.
Roadshow toegankelijkheid
Wij hebben ons bij a&m impact verdiept in de technische, juridische en praktische kanten van toegankelijkheid. Die passen we toe bij onze klanten, zodat er altijd een product wordt opgeleverd dat voldoet aan de praktische noden van de doelgroep en indien van toepassing ook past binnen de juridische kaders. Kortom: een digitale toepassing anno nu.
Onderdeel van die verdieping is het bijwonen de roadshow ‘Digitale Toegankelijkheid’ van Logius (de rijksdienst verantwoordelijk voor digitale dienstverlening van de overheid). Tijdens deze roadshow is uitgelegd hoe toegankelijkheid er in de praktijk uit dient te zien voor overheden en semioverheden. Én natuurlijk voor organisaties die digitale toepassingen voor overheden (hopen te) realiseren. Om er zelf mee aan de slag te gaan kun je het beste dit stappenplan gebruiken.
a&m impact maakt werk van toegankelijkheid
Voor de meeste organisaties is toegankelijkheid geen kwestie van juridische noodzaak, maar van gezond verstand. Je wil iedereen bereiken. Daarbij geldt bovendien dat een toegankelijke website of digitale toepassing niet alleen wordt geboren uit het volgen van richtlijnen of wetten. Het vergt vooral een beetje doordenken over de gebruikers en hun behoeften. Dat betekent niet dat een toepassing overdreven simpel wordt en dat het gebruiksgemak van mensen zonder functiebeperking lijdt onder toegankelijkheid. Vaak is het bieden van keuze al voldoende. Denk aan de keuze tussen een kaart met adressen erop, of lijstweergave (zie onder). Of een knop waarmee het contrast verhoogd wordt. Wie geen behoefte heeft aan deze handreikingen, heeft er ook geen last van.

Rechtsboven kan eenvoudig gewisseld worden tussen beide weergaves. Met deze weergave kan de voorleesfunctie ook beter overweg.
Een tweede voorbeeld zie je hieronder. Je ziet daar twee belangrijke toegankelijkheidsopties voor laaggeletterden en/of een visuele beperking ‘Contrast’ en ‘Voorlezen’. Bovendien is de website met enkel een toetsenbord te bedienen.

Meer informatie
Wil je meer weten over toegankelijkheid en hoe dit in je (bestaande) website of product geïntegreerd kan worden? Wij gaan er graag met je over in gesprek en bekijken je vraagstuk vanuit praktisch en wettelijk perspectief. Zo maken we je toepassing toegankelijk én toekomstbestendig.
Meer hierover lezen? Graag wijzen we je op het (vervolg) artikel dat Tom Dellepoort onlangs schreef en publiceerde op Frankwatching over de Wet Digitale Toegankelijkheid: waarom toegankelijkheid ook voor jou relevant is.