Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

PHP achterhaald? Echt niet!

De lijst met vooroordelen over PHP is lang. De strekking is bijna overal hetzelfde: PHP is verouderd, achterhaald en dood. Maar is dat wel zo? Bij a&m impact maken we al jaren met veel plezier én succes gebruik van PHP als basis voor onze digitale communicatieoplossingen. Wat wij er zo fijn aan vinden, dat delen we graag met je.

Wat is PHP?

Voor de meeste developers is het natuurlijk geen onbekende taal, maar toch even kort uitgelegd. PHP (een acroniem voor PHP Hypertext Preprocessor) is een veelgebruikte open-source scripttaal die in 1994 is gecreëerd als eenvoudige taal om HTML te manipuleren. Terwijl PHP nooit ontworpen is voor algemeen gebruik, werd het al snel gezien als de perfecte aanvulling voor HTML en CSS. Mede vanwege de korte leercurve groeide PHP uit tot de meest gebruikte programmeertaal voor webapplicaties. Inmiddels maakt 76.5% procent van alle websites gebruik van PHP.

Vooroordelen

Als je dat zo leest, dan is het niet meteen duidelijk waarom er zoveel vooroordelen over PHP zijn. Het was onder developers juist enorm populair. Echter waren er tot en met PHP 5 performance- en beveiligingsproblemen en ontstond er ergernis over inconsistenties in de syntax. Hoe meer van dit soort problemen zich opstapelden, hoe meer developers toch afhaakten. Wellicht dat daar het vooroordeel ‘PHP is achterhaald’ is ontstaan. Een vooroordeel dat zelfs nu nog merkbaar is aan de weinige aandacht die er op scholen besteed wordt aan deze scripttaal. Jammer, want dat is het verre van. Integendeel, voor ons werkt het al vele jaren heel fijn en maken wij er de tofste oplossingen mee.

Wat maakt PHP zo fijn?

Nou wil je natuurlijk wel weten waarom wij dit zo’n fijne scripttaal vinden. Wij leggen het graag uit:

 • Het nieuwe begin – PHP 7

  De problemen die tot en met PHP 5 aan de orde waren, werden eind 2015 aangepakt toen versie 5.7 werd gereleaset. In deze versie werden veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd en de performanceproblemen grotendeels opgelost. Omdat het ontwikkelteam de zaken serieuzer aan wilde gaan pakken werd versie 5.7 omgedoopt tot versie 7 en werd er een jaarlijkse release-cycle ingesteld. In 2022 is de PHP Foundation opgericht; een collectief van ontwikkelaars en organisaties dat als missie heeft de bloei van PHP op de lange-termijn te garanderen. Zo weten we zeker dat we nog vele jaren met PHP vooruit kunnen als basis voor onze oplossingen. Toch een fijne zekerheid!

 • Relatief makkelijk te leren

  Een groot voordeel is dat PHP qua scripttaal relatief eenvoudig en snel te leren is. Binnen no-time kun je al een basis opzetten. Dat maakt het een hele geschikte taal voor developers die niet of weinig met de taal hebben gewerkt. Zoals Joris, die bij ons begon als front-end stagiair, maar nu als back-end developer bij a&m impact werkt met PHP. Joris: “Tijdens mijn opleiding kreeg ik heel weinig PHP en om eerlijk te zijn was mijn beeld daarover niet zo positief. Op school wordt er gewoon geen aandacht aan besteed. Maar toen ik bij a&m impact de overstap maakte van front-end naar back-end ben ik er helemaal ingedoken en vind ik PHP nu een superfijne programmeertaal.”

 • De komst van Composer

  Waar eerdere PHP-applicaties al snel enorme bakken met code werden, gebruiken we tegenwoordig Composer: een dependency manager voor PHP. Je kunt met Composer aangeven welke componenten je applicatie nodig heeft en Composer zorgt dat deze componenten beschikbaar zijn in je applicatie. Het PHP-landschap veranderde door Composer van een landschap vol grote applicaties, naar een ecosysteem van gespecialiseerde componenten. Ook frameworks als Symfony, Laravel en Yii (waarop ons geliefde Craft CMS gebouwd is) maken gebruik van deze structuur. Daarnaast wordt Composer in Craft CMS gebruikt voor het installeren van plug-ins. Voor een applicatie zo groot als ons sociaal intranet maakt het werken met Composer in PHP een stuk eenvoudiger en overzichtelijker.

 • Grote en actieve community van developers

  Als meer dan ¾ van alle websites en applicaties gebruik maakt van PHP, dan zijn er dus ook heel veel developers die met deze scripttaal werken. Met hen kunnen sparren over de mogelijkheden, dat maakt het ook gewoon heel tof om met PHP te werken en samen mogelijkheden te ontdekken. Naast de eerdergenoemde PHP Foundation zijn er ook genoeg congressen zoals Laracon, Dutch PHP en Dot all. Vanuit a&m impact zijn wij daar ook graag aanwezig om te sparren en nog meer kennis op te doen die onze oplossingen nog beter maken.

Dot All congres: Back-enders in Barcelona

In november 2023 trokken vier van onze Back-enders (Harm, Wessel, Joris en Frank) naar Barcelona om daar de Dot All conferentie bij te wonen over Craft. In drie volle dagen van presentaties, workshops en panels werden onze developers op de hoogte gebracht van alle nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast waren er genoeg netwerkmogelijkheden om van andere developers te leren. Meer lezen over dit leerzame bedrijfstripje?

Lees meer
Waar we nu staan

Met de ontwikkelingen in PHP 7 en 8 is PHP gegroeid naar een volwassen taal met een rijke omgeving van moderne frameworks. Zo werd eind 2023 PHP 8.3 gereleaset met features als typed class constants en het deep-clonen van read only properties. Voor november 2024 staat PHP 8.4 alweer gepland. Onder andere dankzij The PHP Foundation wordt er constant hard gewerkt om de taal veiliger en strikter in het gebruik te maken. Je leest het: PHP achterhaald? Echt niet! Bij a&m impact gaan we PHP dan ook voorlopig nog als meest belangrijke server-side taal gebruikt worden.

Ben jij ook een pro met PHP?

Hebben we jou er wel van overtuigd om deze scripttaal (nog) een kans te geven? En lijkt het je tof om ook te bouwen aan toffe oplossingen met o.a. PHP als basis, die door meer dan 265.000 zorgmedewerkers gebruikt worden? Check dan onze vacatures, wij zoeken nog collega’s!

Kom bij ons Back-end team
© 2024 a&m impact