Mobilism 2015

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen bezoeken verschillende collega's regelmatig een conferentie of bijeenkomst. Twee maanden geleden zijn we bijvoorbeeld naar een bijeenkomst bij Blendle geweest. Hier werden verschillende presentatie's gegeven over welke technieken en structuren ze gebruiken en hoe ze deze inzetten. Dit zijn kleinere bijeenkomsten die worden georganiseerd door de vakvereniging Fronteers. Als we de mogelijkheid hebben gaan we ook naar grotere evenementen zoals Fronteers, CSS day en zoals Mobilism afgelopen vrijdag in een theaterzaal in hartje Amsterdam. Wat het precies voor conferentie is en wat er zo interessant aan is zal in dit blog duidelijk worden.

Wat is Mobilism?

Mobilism is een conferentie met verschillende gastsprekers verdeeld over een hele dag. Het leuke en interessante aan deze conferentie is dat het geen alledaagse dingen zijn waar de sprekers over praten. In de eerdere edities van Mobilism werd nog voornamelijk over de ontwikkeling van mobiele en responsive site's gesproken, dit jaar ging het een stapje verder dan dat. Er werd gesproken over Proxy Browsers, connected devices en zelfs lasers.

Highlights

Hieronder zal ik een aantal highlights uitlichten. Dit zijn sprekers en onderwerpen waar wij (Niek, Hubert en Ibe) echt van opkeken en super enthousiast over zijn.

The plural of Chromium is Chromia

Dit was de presentatie van Peter-Paul Koch (PPK), een nerd die alles weet en test met betrekking tot browser compatibiliteit. Uit bezoekersstatistieken valt op dat Chrome nog in veel verschillende en oudere versies wordt gebruikt, terwijl Chrome toch een browser is, die vaak wordt geüpdate.

Zo begint hij de presentatie al dat Chrome op iOS niet echt Chrome is, omdat de rendering die hieronder ligt dezelfde is als Safari. Hiernaast zijn er veel verschillende Android toestellen met elk hun eigen standaard browser en daarnaast nog vaak Chrome als browser. De telefoon fabrikanten bepalen zelf hoevaak en hoever ze deze browser updaten naar een nieuwere versie. Hiernaast is er ook nog het geval dat apps een browser binnen de app gebruiken (bijv als je in Twitter op een link klikt), dat waarschijnlijk ook weer een andere versie is.
Conclusie is dat we als ontwikkelaar hier wel rekening mee dienen te houden dat niet alle technieken door alle mobiele browsers even goed worden ondersteund.

PPK ging tijdens de presentatie heel ver in op deze technische verschillen, wat teveel informatie is om hier te vermelden. Voor wie hier meer over wil weten, hier staan de slides van PPK.


Connect YOUR world of things

Deze presentatie werd gegeven door Sascha Wolter, een professionele developer die gek is op interactie, apps en nog veel meer. Sascha vertelde over hoe je verschillende apparaten met elkaar kunt laten communiceren en hoe je met de laatste technologieën dingen kunt automatiseren. Sascha gaf verschillende praktijk voorbeelden, zo kon hij bijvoorbeeld door een SMS te sturen naar een bepaald nummer een bubbeltjes pistool bellen laten blazen.

IRL - bring computing into the real world

Seb Lee-Delisle geeft een presentatie over projecten die hij afgelopen tijd (jaren) heeft gedaan, en laat zien wat je naast de basis "inputs" nog meer kunt realiseren. Zo kennen we allemaal de input 'touch'. Deze gebruiken wij dagelijks op onze mobiele telefoon, en Seb laat zien wat je naast touch nog zou kunnen combineren. Zo heeft hij een project PixelPyros gestart, waarbij het publiek op "zwevende knoppen" kan drukken, dat er vervolgens voor zorgt dat er vuurwerk wordt afgeschoten. Dit werkt op basis van camera's, die bewegingen registreren.

Andere projecten die hij heeft laten zien maken bijvoorbeeld gebruik van geluid input. Al met al een toffe presentatie met ook nog een interactieve demo, waar het publiek door harder of zachter te klappen het spel clappy bird kan spelen.‹ Terug naar het overzicht