Naar inhoud Naar navigatie

Wat is MVC3?

Geplaatst op
Tags
.net, c# 4.0, mvc3
Logo asp.net MVC3Op dit moment is Microsoft druk bezig met de ontwikkeling van ASP.NET MVC3.Momenteel is RC2 op de markt en de verwachting is dat dit een van de laatste versies zal zijn voor de definitieve versie vrijgegeven zal worden. Reden genoeg om hier ook eens onderzoek naar te gaan doen en ermee te experimenteren. MVC3 kent een groot aantal interessante verbeteringen, maar de op dit moment meest interessante vind ik toch wel de Razor View Engine. Een van de grote verschillen is dat Razor gebruik maakt van CSHTML bestanden. Zo krijg je bijv.”SiteLayout.master” als masterpage in MVC2 terwijl in MVC3 dezelfde pagina “SiteLayout.cshtml” heet. Inhoudelijk lijken deze Masterpages (en andere pagina’s) op elkaar, behalve dat de syntax bij het gebruik van Razor anders is. Zo wordt onder andere al gebruik gemaakt van de HTML5 Doctype Declaration (DTD). Onderstaande vergelijking laat zien hoe de syntax met het gebruik van Razor verschilt van de huidige syntax in MVC2.

Bestaande syntax MVC2

Bovenstaande afbeelding laat zien wat de huidige syntax is bij MVC2 projecten. De onderstaande afbeelding toont de nieuwe syntax zoals deze in MVC3 met behulp van de nieuwe Razor View Engine wordt gebruikt

Nieuwe syntax mvc3 Razor View Engine

Wat opvalt is dat in de huidige .aspx-pagina’s elk code blok geopend en afgesloten wordt met <%= %>. In MVC3 met het gebruik van Razor wordt een codeblok geopend met een @ en hoeft deze niet perse worden afgesloten. De engine is zelf dusdanig intelligent dat hij zelf uitzoekt tot hoever de tekst die volgt na het @ uitvoerbare code is. Bij views waarin veel data getoond moet worden, zoals bijv. een productpagina van een webshop levert dit een veel leesbaardere en overzichtelijke pagina op voor de ontwikkelaar. Meer voorbeelden en informatie over de nieuwe Razor View Engine is te vinden in deze blogpost van Scott Guthrie. Andere interessante verbeteringen en nieuwe toevoegingen om te noemen zijn;
  • Verbeterde Javascript validatie
  • Standaard beschikking over de jQuery Validatie Plug-in
  • Nieuwe Action Results
    • Onder andere HttpNotFoundResult(); Dit is een standaard actionresult die een 404-melding toont wanneer een pagina niet gevonden kan worden.
    • Verbeterde Dependency Injection
Na wat geëxperimenteerd te hebben met MVC3 en Razor kan ik zeggen dat Microsoft goed op weg is met MVC3. Naast het gebruik van de nieuwe Razor View Engine, die erg soepel werkt en voor schonere en compactere html zorgt, ben ik ook van de andere verbeteringen erg onder de indruk. Validatie lijkt een stuk beter te werken en ook het uitzetten van de request validatie (wat in MVC3 met een enkel attribuut kan) is een stuk vereenvoudigd. Met MVC3 lijkt Microsoft zich erop te richten om het de ontwikkelaar zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook worden er al enkele HTML5 onderdelen gebruikt in zowel de validatie als de HTML. Verder zijn er nog enkele SEO-verbeteringen doorgevoerd, is jQuery UI standaard aanwezig en kan nu zelfs op Controller Niveau bepaald worden of de Sessionstate gebruikt moet worden. Er zijn teveel verbeteringen om ze allemaal in deze blog te noemen en misschien zeggen niet alle onderdelen jullie wat, daarom laat ik het hierbij.

Schematische weergave werking mvc

Mochten jullie meer willen weten over MVC3 dan raad ik jullie aan om de blogs van Scott Guthrie en Phil Haacked in de gaten te houden. Beiden werken voor Microsoft en komen regelmatig met goede blogs en informatie over MVC3. Vragen over dit onderwerp? Of ben je er zelf mee bezig? We zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp!

Laatste reacties

Laat een reactie achter

Contactformulier
  • Velden met een * zijn verplicht

Een greep uit onze klanten:

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit