Naar inhoud Naar navigatie

De release van MVC3

Geplaatst op
Tags
asp.net, c#, mvc3

Gisteravond is MVC3 officieel vrijgegeven door Microsoft. Naast de definitieve versie van MVC3 zijn er nog een aantal andere producten van Microsoft vrijgegeven, hiervan is een overzicht te vinden in de blog van Scott Guthrie.

In mijn eerdere blog heb ik al geschreven over de nieuwe Razor View Engine die in MVC3 aanwezig is. Naast een nieuwe View Engine  zijn er ook een aantal andere verbeteringen doorgevoerd in MVC3. Ik zal ze in deze blog kort toelichten; Javascript verbeteringen: MVC3 maakt bij het gebruik van Javascript gebruik van een aantal HTML5 mogelijkheden. Het gebruik van het ‘data’-attribuut is hier een goed voorbeeld van. Unobtrusive JavaScript is een van de andere krachtige verbeteringen van MVC3. Unobtrusive Javscript wil zeggen dat de Javascript die noodzakelijk is server-side wordt bepaalt. Dit voorkomt dat de Javascript in de HTML moet worden geïnjecteerd zoals nu het geval is. Een voorbeeld van hoe dit werkt is te vinden in deze blog van Jeremy Skinner. Andere Javascript verbeteringen zijn de aanwezigheid van de jQuery Validation en jQuery UI plugin. Deze zijn naast jQuery (die sinds eerdere MVC versies al aanwezig was) ook standaard aanwezig wanneer een nieuwe MVC3 project gemaakt wordt. Validatie verbeteringen: Client-side validatie is met de komst van MVC3 standaard ingeschakeld. Ook is het nu mogelijk om waarden te vergelijken met het nieuwe Compare-attribuut dat standaard aanwezig is. Ook is de samenwerking met het Entity Code First Framework verbeterd, waarvan de definitieve versie binnenkort wordt vrijgegeven. Caching: Output Caching is al langer mogelijk met MVC. MVC3 kent nu ook de mogelijkheid om caching toe te passen op pagina niveau en dan met name delen van pagina’s. Je kunt hiermee delen van een pagina definiëren die vervolgens gecached worden zodat deze op meerdere pagina’s binnen de website gebruikt kunnen worden. Dit scheelt de webserver enorm veel werk.

NuGet: NuGet is een package manager die met de installatie van MVC3 meekomt. Met deze tool kunnen vanuit Visual Studio eenvoudig open source libraries geïnstalleerd worden voor het gebruik met Visual Studio en de website. IIS 7.5 Express: IIS 7.5 Express is een compacte webserver die niet als webservice draait (zoals IIS) maar als los programma. Een beetje te vergelijken met webservers als Xampp die lokaal geïnstalleerd en gebruikt worden wanneer je een website lokaal wilt kunnen draaien. SQL Compact Edition 4: SQL Compact Edition 4 is een SQL server die op de lokale computer draait (net als IIS Express ook niet als service). De database kan naar wens via xcopy gedeployed worden op een webserver. Tot zover over de release van MVC3. Wij zijn er in ieder geval erg enthousiast over. De definitieve release van MVC3 brengt veel nieuwe en goede dingen met zich mee. Met name de nieuwe view engine, de compacte code, de eenvoud en tools zoals NuGet, SQL Compact Edition en IIS Express zijn een goeie zet van Microsoft. Naast deze verbeteringen zijn er nog veel andere nieuwe onderdelen aanwezig. Wil je meer weten? Lees dan de blog pagina’s van Scott Guthrie of Phil Haacked eens over de release van MVC3. Onderstaand nog een aantal interessante links met betrekking tot MVC3:

Laatste reacties

Laat een reactie achter

Contactformulier
  • Velden met een * zijn verplicht

Een greep uit onze klanten:

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit